• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
  • برابر با : Wednesday - 24 June - 2026
طغیان نعمت؛

بارش‌ها مخازن تاج‌امیر و هاله را لبریز کرد

  • کد خبر : 92093
  • ۲۷ فروردین ۱۴۰۵ - ۱۸:۰۶
بارش‌ها مخازن تاج‌امیر و هاله را لبریز کرد
بارش‌های پربارش امسال، مخازن سدهای تاج‌امیر دلفان و هاله کوهدشت را به ظرفیت رساند و هر دو سد در روزهای پایانی فروردین وارد مرحله سرریز شدند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کانون سبحان، بارندگی‌های گسترده و پربارش امسال در شهرستان دلفان، نه‌تنها زمین‌های کشاورزی منطقه را سیراب کرده، بلکه موجب پُر شدن مخازن سدهای استان نیز شده است.

یکی از این سازه‌ها، سد تاج‌امیر است که در روزهای پایانی فروردین‌ماه ۱۴۰۵ پس از افزایش محسوس ورودی آب، وارد مرحله سرریز شد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می‌دهد که مخزن سد به حداکثر ظرفیت خود می‌رسد و جریان ورودی از میزان خروجی پیشی می‌گیرد.

تاج‌امیر؛ سازه‌ای برای تقویت امنیت آبی دلفان

سد تاج‌امیر حدود ۲۰ کیلومتر دورتر از شهر نورآباد و در مسیر رودخانه خاوه قرار گرفته است؛ رودخانه‌ای که از شاخه‌های مهم حوضه کرخه به شمار می‌رود. این سد از نوع خاکی با هسته رسی است و برای مقاوم‌سازی بدنه، از مصالح سنگ‌ریزه‌ای در ساخت آن استفاده شده است.

ارتفاع سازه به ۵۰ متر می‌رسد و تاجی با طول تقریبی ۲۳۰ متر و عرض ۸ متر دارد. ظرفیت مخزن نیز حدود ۸ میلیون مترمکعب برآورد شده که برای منطقه‌ای مانند دلفان رقم قابل‌توجهی است.

طراحی و اجرای این سد باهدف تأمین پایدار آب کشاورزی، شرب و صنعت انجام شده است. بر اساس برنامه بهره‌برداری، تاج‌امیر قادر است سالانه بیش از ۲ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی برای شهر نورآباد و روستاهای پائین‌دست فراهم کند.

همچنین حدود نیم‌میلیون مترمکعب از ذخایر آن برای مصارف صنعتی، به‌ویژه تأمین نیازهای شهرک صنعتی منطقه در نظر گرفته شده است. مهار سیلاب‌های فصلی نیز از دیگر کارکردهای مهم این سازه محسوب می‌شود؛ سیلاب‌هایی که در سال‌های پر بارش معمولاً خسارت‌های جدی به زمین‌های کشاورزی وارد می‌کنند.

سرریز اخیر؛ بازتاب بارش‌های کم‌سابقه و وضعیت مطلوب مخازن

عملیات آبگیری سد در زمستان ۱۴۰۲ آغاز شد و پس از گذراندن مراحل بهره‌برداری آزمایشی، مهرماه ۱۴۰۴ رسماً افتتاح شد. اجرای این طرح با اعتباری نزدیک به هزار میلیارد تومان انجام شده و به گفته مسئولان، در جریان ساخت و راه‌اندازی برای حدود ۲۰۰ نفر به طور مستقیم ایجاد شغل کرده است.

سرریز اخیر سد تاج‌امیر را می‌توان نتیجه مستقیم بارش‌های بالاتر از حد معمول امسال دانست. این پدیده، در سدهای خاکی و مخازنی که مجهز به سیستم سرریز استاندارد هستند، کاملاً طبیعی است و به کنترل حجم ورود آب کمک می‌کند.

در مجموع، سرریز سد تاج‌امیر علاوه بر اینکه نشانه‌ای از بارش‌های مطلوب استان است، می‌تواند به مدیریت بهتر منابع آب منطقه، تقویت بخش کشاورزی و تأمین مطمئن‌تر آب شرب و صنعت کمک کند؛ موضوعی که برای مردمان دلفان در سال‌های خشک اخیر اهمیت دوچندان داشته است.

در همین بازه زمانی، سد هاله در شهرستان کوهدشت نیز به دلیل شرایط مشابه، دچار سرریز شده که نشان می‌دهد منابع سطحی لرستان در این سال آبی وضعیت مناسبی را تجربه می‌کنند.

انتهای خبر/

لینک کوتاه : https://www.kanoonsobhan.ir/?p=92093

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.