کانون سبحان کوهدشت/ گردش روزگار سبب شده تا روزها و شبها را پشت سر بگذاریم ، گاهی انسان آنچنان غرق در مشغولیات زندگی و فراز و فرودهای آن می شود که متوجه گذر زمان نبوده و وقتی به خودش می آید که روز ، شب ، هفته ، ماه ، سال و سالیان گذشته ، بدون آنکه متوجه شده باشد!
صرفنظر از چگونگی گذشت زمان ، در فرهنگ ملی و مذهبی ما ایرانیها برخی شبها از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و عموم مردم قدر و منزلت این ایام و فضائل آن را درک کرده و آن را گرامی می دارند . از جمله شبهایی که در بین متدینین دارای ارزش و اعتبار ویژه ایی می باشند ، شبهای قدر و شب آرزوها را می توان نام برد . البته پرداختن به ارزش و منزلت لیالی قدر در این مقوله نمی گنجد و انشاءالله در ماه مبارک رمضان پیرامون آن به بحث خواهیم نشست و در این فرصت محدود بطور بسیار خلاصه و فشرده پیرامون معنای لیله الرغائب و فضیلتهای این شب و نیز اعمال آن مطالبی را به سمع و نظرخوانندگان محترم خواهیم رساند . امید آنکه در این شب عزیز همدیگر را از دعای خیر خود بهره مند سازیم :
لیلة الرغائب : (نامی عربی به معنی: شب آرزوها) به نخستین شب جمعهٔ ماه رجب گفته میشود. به باور مسلمانان در این شب فرشتگان بر زمین نزول میکنندتا رحمت الهی را به جامعه بشری عرضه نمایند. لیله الرغائب در سراسر جهان اسلام گرامی داشته می شود .
پیرامون واژه :
کلمهٔ «رغائب» جمع «رغیبه» به معنای چیزی که مورد رغبت و میل است و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان میباشند. بنابر معنای اول «لیله الرغائب» شبی است که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن بسیار است و بندگان خدا در این شب گرایش زیادی به رفتن به در خانه خدا و ارتباط و انس با او دارند. بر پایهٔ معنای دوم «لیله الرغائب» شبی است که در آن عطاء و بخشش خدا بسیار است و بندگان خداوند با رو آوردن به بارگاه خدا و خشوع در برابر بزرگی خدا، شایستهٔ دریافت انعام و عطا و بخشش بی کرانهٔ خدا میشوند.
اعمال این شب :
به نقل از پیامبر اسلام اعمالی برای این شب ذکر شدهاست:
روز پنجشنبه اول ماه رجب – در صورت امکان و بلا مانع بودن – روزه گرفته شود. چون شب جمعه شد مابین نماز مغرب و عشاء دوازده رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم میشود و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود.
چون دوازده رکعت به اتمام رسید، هفتاد بار ذکر«اللهم صل علی محمد النبی الامی و علی آله» گفته شود. پس از آن در سجده هفتاد بار ذکر «سبوح قدوس رب الملائکة والروح» گفته شود. پس از سر برداشتن از سجده، هفتاد بار ذکر «رب اغفر وارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلی الاعظم» گفته شود. دوباره به سجده رفته و هفتاد مرتبه ذکر «سبوح قدوس رب الملائکة والروح» گفته شود.
در اینجا میتوان حاجت خود را از خدای متعال درخواست نمود.(۱)
پیامبر اسلام در فضیلت این نماز گفتهاست که:
کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش میفرستد. پس او به آن فرد میگوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی. میّت میپرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیدهام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیدهام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیدهام. آن زیباروی پاسخ میدهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمدهام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند. (۲)
پی نوشت:
(۱) – منبع: کتاب مفاتیح الجنان نوشته ثقة المحدثین شیخ عباس قمی در اعمال ماه رجب.
(۲) – منبع: کتاب المراقبات نوشته حاج میرزا جواد ملکی تبریزی.
نوشته شده توسط : اسماعیل جمیاری